In Rotterdam wordt nu vaak al meer betaald dan de vraagprijs voor een koopwoning

Woningen in Rotterdam zijn zo populair bij beleggers uit binnen- en buitenland dat die huizen voor de neus van woningzoekenden van de markt plukken.

De investeerders zijn volgens makelaars in de Maasstad geneigd om meer dan de vraagprijs te betalen. Naast investeerders uit onder meer China en Rusland zijn particuliere beleggers actief om bijvoorbeeld voor studerende kinderen een woning te kopen.

„Vanuit heel Nederland en het buitenland krijgen wij verzoeken om huizen te vinden. Die willen zij kopen, opknappen en vervolgens verhuren. Dan wachten ze tot de prijzen zijn gestegen om te verkopen”, zegt Rob Puper, directeur van Stad en Land NVM Makelaars. Als een van de weinige verhuurt hij ook woningen aan expats. Een markt die toeneemt.

Veel mogelijk

,,Veel investeerders trekken nu naar Rotterdam in plaats van Utrecht en Amsterdam. Ze zijn hun blik aan het verruimen. Dat komt mede omdat er in Rotterdam veel mogelijk is, zoals de ontwikkeling van vervangende nieuwbouw. Daarnaast werkt de gemeente goed mee”, zegt Nick Forger van Ooms Makelaars.

Ook Amsterdammers, die vanwege onder meer de lagere huizenprijzen de hoofdstad voor Rotterdam verruilen, bieden hogere bedragen dan de vraagprijs. ,,Ze zijn andere prijzen voor huizen gewend”, zegt makelaar Ernst-Jan Kuipers van Voorberg NVM Makelaars. De Amsterdammers zijn volgens hem voornamelijk geïnteresseerd in woningen rond het Centraal Station. ,,Zij blijven vaak toch werken in Amsterdam. Daar zijn ze met de Intercity direct in veertig minuten.”

Blijdorp

Het overgrote deel van de kopers is volgens de makelaars de Rotterdammers zelf. Vooral optrekjes in het centrum en Blijdorp zijn razend populair. Daarna volgen Kralingen, Hillegersberg, Crooswijk, Overschie, het Oude Noorden.

Rotterdam-Zuid, met uitzondering van Katendrecht en de Kop van Zuid, is in opmars maar kent nog niet de prijsontwikkeling als in het Noorden van Rotterdam, zo stelt eigenaar Johan Opschoor van Woonvisie Rotterdam-Zuid. Katendrecht is echter zeer in trek bij gezinnen uit het centrum en Kralingen omdat ze voor minder geld meer ruimte kunnen krijgen.

In de populaire wijken gaan woningen weg voor hogere prijzen dan de vraagprijs. Voor een gewild huis zijn zoveel belangstellenden dat mensen zelfs zonder voorbehoud de koop sluiten uit angst achter het net te vissen. ,,Van de afgelopen tien woningen die wij hebben verkocht, zijn er negen boven de vraagprijs weggegaan. Dat gaat dan om vijf tot tien procent meer dan de vraagprijs met een aantal uitschieters”, stelt Kuipers.

Jaren 30 woningen

De makelaars merken dat Rotterdam booming is. Nieuwbouw evenals jaren ’30 woningen gaan als zoete broodjes over de toonbank. Voor de nog te bouwen skyscraper The Muse of Rotterdam in de Wijnhaven staan mensen in de rij, evenals het nieuwbouwproject in Park Zestienhoven.

Reacties zijn gesloten